رستوران‌ها به «غذای اقتصادی» روی آوردند: چلوکباب 290 هزار تومانی!

رستوران‌ها به «غذای اقتصادی» روی آوردند: چلوکباب 290 هزار تومانی!

افزایش سرسام‌آور قیمت غذا، رستوران‌داران را به تکاپو انداخته است. حالا بسیاری به فکر ارائه نسخه‌های «اقتصادی» افتاده‌اند تا هم مشتریان را حفظ کنند و هم چرخ فروشگاه‌هایشان بچرخد. اما آیا این راه‌حل، می‌تواند گره از کار مردم باز کند؟

رستوران‌ها به «غذای اقتصادی» روی آوردند: چلوکباب 290 هزار تومانی!

به گزارش رسا نشر، این روزها افزایش شدید قیمت غذا سبب شده است رجوع به رستوران‌ها نیز کاهش یابد به طوری که رییس اتحادیه کباب و غذای سنتی اعلام کرده است خرید غذا از رستوران‌ها نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش یافته است .

در حال حاضر، نه تنها برخی رستوران‌ها، بلکه عرضه‌کنندگان غذای بیرون‌بر هم پرس‌های اقتصادی یا همان نیم‌پرس را به منوهای خود اضافه کرده‌اند. به نظر می‌رسد این یک استراتژی برای مقابله با کاهش تقاضا است. افزایش قیمت مواد غذایی به حدی رسیده که برخی رستوران‌ها از اعلام قیمت در منوهای خود خودداری می‌کنند. از سوی دیگر، باید به این نکته اشاره کرد که رشد قیمت مواد غذایی در ایران از تورم عمومی نیز بیشتر است؛ طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تورم خوراکی‌ها بیش از 66 درصد اعلام شده است.

قیمت لحظه ای طلا، سکه و ارز

در سال 1401 نیز، ایران با یک شوک قیمتی دیگر در حوزه مواد غذایی مواجه شد؛ این بار تحت تاثیر حذف ارز ترجیحی 4200 تومانی. در آن سال، تورم مواد غذایی در مرداد ماه از 70 درصد فراتر رفت. افزایش شدید تورم مواد غذایی، سفره‌های مردمی را که بیش از پنج سال است تورم‌های بالای 40 درصد را تجربه می‌کنند، کوچک‌تر کرده است.

حسین محمدی، رئیس اتحادیه کباب و غذاهای سنتی، اخیراً در گفتگویی اعلام کرد که در یک سال اخیر هزینه‌های مواد اولیه به شکل «وحشتناک و روزانه» افزایش یافته است. او توضیح داد: «قیمت گوشت، روغن و حبوبات مرتب بالا می‌رود و رستوران‌ها مجبور شدند چندین بار نرخ غذا را تغییر دهند. این شرایط باعث شده مردم دیگر تمایلی به غذا خوردن در رستوران نداشته باشند.» محمدی همچنین اضافه کرد: «الان قیمت یک ساندویچ فلافل به حدود 200 هزار تومان رسیده و همین هم برای بسیاری از مردم سخت است؛ چه برسد به چلوکباب 500 هزار تومانی.»

رستوران‌ها به «غذای اقتصادی» روی آوردند: چلوکباب 290 هزار تومانی!

این عکس نشان‌دهنده یک منوی غذا است که قیمت‌های جدید را نشان می‌دهد و نشان‌دهنده تغییرات در قیمت غذاها است.

نیم‌پرس غذا چقدر قیمت دارد؟

بررسی‌ها در اپلیکیشن‌های سفارش غذا نشان می‌دهد که اغلب غذاهای نیم‌پرس، قیمتی بین 230 تا 300 هزار تومان دارند. در این نوع غذاها، نصف سیخ جوجه‌کباب یا یک سیخ کباب کوبیده سرو می‌شود. مشتریان این غذاها معمولاً کسانی هستند که غذای بیرون‌بر سفارش می‌دهند. افزایش قیمت‌ها حتی باعث شده قیمت نیم پرس خورشت قیمه نیز به 230 هزار تومان برسد. در حالی که قیمت یک پرس چلوکباب معمولی به 500 هزار تومان رسیده است؛ این در حالی است که تنها ده سال پیش، بهای یک پرس چلوکباب 6 هزار تومان بود.

میزان رشد قیمت چلوکباب در این ده سال 8233 درصد بوده است، در حالی که میزان رشد بهای دلار 3146 درصد بوده است. بررسی‌های خبرآنلاین نشان می‌دهد که اغلب غذاهای نیم‌پرسی در مناطقی که اداری هستند و در مرکز شهر قرار دارند، یافت می‌شوند. در جنوب شهر نیز مراکز تهیه غذا با کاهش حجم مواد غذایی تلاش می‌کنند قیمت رقابتی و اقتصادی‌تری را به مشتریان عرضه کنند.

این روزها که سفره‌ها کوچکتر شده و قدرت خرید مردم کاهش یافته، آیا «غذای اقتصادی» می‌تواند مرهمی بر زخم‌های اقتصادی باشد؟ آیا این راه‌حل‌ها موقتی هستند، یا باید منتظر تغییرات اساسی‌تری در اقتصاد کشور باشیم؟ و آیا این تغییرات در نهایت به نفع مصرف‌کننده خواهد بود؟